czwartek, 8 października 2009

Francuskie tosty pomarańczowe


 

 Dziś mój mąż miał trochę później do pracy i mogliśmy razem na spokojnie bez żadnego pośpiechu tak jak w weekend siąść i zjeść śniadanie. I właśnie dziś zaserwowałam francuskie tosty pomarańczowe. Przepis ten pochodzi z książki „Nigella ekspresowo” Nigelli Lawson, którą strasznie lubię a jej przepisy często goszczą na moim stole. Przepis oczywiście jest trochę zmodyfikowany.    
Składniki:
2 jajka

skórka otarta z jednej pomarańczy

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

5 kromek chleb tostowego

sok z jednej pomarańczy

50g. cukru

1 łyżka masła

Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy ze sobą roztrzepane jajka, skórkę pomarańczową, mleko i cynamon. Do tej mieszaniny wrzucamy kromki chleba tak aby nawilgły .

W tym czasie gdy chleb nasiąka gotujemy w garnku sok z pomarańczy, cukier. Po czym zmniejszamy płomień i gotujemy około 3 – 4 min. 

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy kromki chleba aż się ze złocą, około 2 minuty z każdej stromy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz