środa, 28 października 2009

Tosty z mozzarellą





Tosty ostatnio stały się częstym śniadaniem w moim domu. Są proste w przyrządzeniu, szybkie i oczywiście smaczne. Jest to następny przepis Nigelly Lowson.  


Składniki:
6 kromek chleba tostowego
ser mozzarella, pocięty w plastry
½ szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki
1 jajko
sól i pieprz
½ szklanki oliwy z oliwek do smażenia


Przygotowanie:
Mozzarelle kroimy w plastry. Robimy kanapki z tostów i sera ( z chleba można odciąć skórki). Dociskamy jedną krąmkę chleba z kromką na której ułożyliśmy mozzarelle tak aby się skleiły. 
Do głębokiego talerza wlewamy mleko, do drugiego wsypujemy mąkę a do trzeciego jajko roztrzepane z dodatkiem soli i pieprzu. Każdą kanapkę zanurzamy wmleku, mące na końcu w jajku i kładziemy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę. Tosty smażymy z każdej stromy aż się zezłocą.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz