czwartek, 3 grudnia 2009

Pierniczki dla św. Mikołaja



Pierwsza partia ciasteczek, pierniczków świątecznych już upieczone i czekają cierpliwie do ozdobienia. Tylko nie wiem czy te pierniczki doczekają świąt ale będą dla świętego Mikołaja.


PIERNICZKI IMBIROWE


Składniki:


250g. mąki

125g. margaryny

100g. cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej

starta skórka z 1/2 cytryny

cukier waniliowy


Przygotowanie:


Mąkę z imbirem mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym oraz przyprawami. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy. Gdy margaryna przybierze postać małych kawałków dokładnie obsypanych mąką wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy ją do lodówki na 20 min.

Po 20 min. rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy foremkami kształty.

Pieczemy pierniczki około 20 min. w temperaturze 180 stopni°C.



PIERNICZKI CYNANONOWO - MIODOWE


Składniki:


400g. mąki pszennej

150g. masła

3 żółtka

4 łyżki naturalnego płynnego miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy


Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy miód, cukier waniliowy oraz cynamon i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładany do lodówki na około 30 min. a po wyjęciu dokładnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy różne wzory.

Pieczemy pierniczki przez 15 min. w temperaturze 180°C.



Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz