poniedziałek, 28 grudnia 2009
Piernik
Piernik to ciasto które piekę co roku obowiązkowo.
Składniki:
4 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru
500g. sztucznego miodu
5 jajek
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka czubata sody
1 szklanka rodzynek
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów włoskich
1 opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody.
W garnku rozgrzewamy miód z cukrem do płynnej masy. Dodajemy stopniowo mąkę, jajka, śmietanę, rozpuszczoną kawę, sodę, bakalie i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem.
Masę przekładamy do dużej blaszki i pieczemy 60 min. w temperaturze 200 stopni.
Ciasteczka cynamonowe
Przepis tem pochodzi z bloga Moje wypieki
Składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 duże jajko
Posypka:
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. Dodajemy miękkie masło w kawałeczkach i jajko (pozostawiając część białka do posmarowania ciastek). Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę. Wkładamy na co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto dość cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce, ciasteczka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (piekłam krócej, około 10 minut).
Etykiety:
ciasteczka,
cynamon,
cytryna,
pomarańcza,
Święta Bożego Narodzenia
Kruche ciasteczka
Inne moje wypieki to kruche ciasteczka
Składniki:
300g. mąki
150g. cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
1 białko
Przygotowanie:
Kruche ciasto robimy z mąki, cukru, masła i jajka. Ciasto musi być gładkie i elastyczne ( gdy jest suche można dodać śmietany, a gdy rzadkie dodajemy mąki). Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy przyprawę do piernika. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy z niego foremki. Ciastka bez przyprawy do piernika smarujemy białkiem.
Kruche ciasteczka pieczemy około 20 min. w temperaturze 200 stopni.
Etykiety:
ciasteczka,
Święta Bożego Narodzenia
Pierniczki czekoladowe
Święta, święta i po świętach a ja dopiero teraz wstawiam swoje przepisy na tegoroczne Boże Narodzenie. To wszystko dlatego że za dużo wzięłam na sobie i już czasu dla samej siebie nie znalazłam. I to jest jednym z moich postanowień noworocznych. Troszkę jestem na to zła na siebie bo przepadła mi akcja Świąteczne prezenty gdyż jak co roku wszystkimi słodkimi wypiekami odbarowywałam całą rodzinkę.
Składniki:
250g. mąki
200g. masła
250g. cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z pokrojonym schłodzonym masłem ( najlepiej wyjęte prosto z lodówki). Dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Jeśli ciasto nie odlepia się od brzegów miski można dodać mąki a gdy ciasto będzie zbyt gęste można dodać troszkę śmietany. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy ją do lodówki na około 20 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. i wycinamy różne wzorki foremkami.
Pierniczki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Etykiety:
ciasteczka,
kakao,
Święta Bożego Narodzenia
czwartek, 24 grudnia 2009
Wesołych Świąt
czwartek, 17 grudnia 2009
Smakowa kawa
A oto mój inny sposób na pyszną waniliową kawę.
Składniki:
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleko w zależności od upodobań
1 łyżeczka suropu waniliowego albo innego ( ja używam jeszcze irish cream)
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną w kubku zalewamy gorącą wodą dolewamy mleka według uznannia. Do takiej kawy wlewamy syrop.
środa, 16 grudnia 2009
Muffiny jesienne z jabłkami
Ostatnio mój synek był u szczepienia i żeby mu urozmaicić siedzenie w domu wymyśliłam pieczenie muffinków Pierwszy raz robiłam muffinki i może wyszly trochę koślawe ale za to pyszne a zapach cynamonu unosił się w domu przez cały dzień.
Przepis ten pochodzi z bloga niny
Składniki:
1 szklanka i 2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 jabłka
Przygotowanie:
Obramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon, a w drugiej mokre: mleko, jajko i przestudzone masło.Mieszamy ze sobą obie mieszanki a na koniec dodajemy jabłka. Napełniamy ciastem foremki i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Domowe caffe latte
Ja jako kawoszka lubię sobie czasem zafundować pyszną kawę jak w kawiarni.
Składniki:
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleko
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Do filiżanki wlewamy mleko, około 3/4 filiżanki i wstawiamy do mikrofali na 1 min. aby mleko się zagrzało. W przypadku braku mikrofali gotujemy mleko w garnku na kuchence aż mleko będzie ciepłe.
W między czasie w czajniku grzejemy wodę i w małej filiżance robimy kawę.
Do już ciepłego mleka wsypujemy 2 łyżeczki cukru ( można mniej jak kto lubi)i miksujemy mikserkiem. Do takiego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną kawę.
Na samym końcu kawę można posypać kakaem, cynamonem albo specj1alną przyprawą do kawy.
poniedziałek, 7 grudnia 2009
Biały chleb na zakwasie
W ten weekend upiekłam chlebek na zakwasie
Przepis ten pochodzi z bloga Liski
Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut.
piątek, 4 grudnia 2009
Zapiekanka z tuńczykiem
Nie wiem zupełnie dlaczego bardzo często piekę zapiekanki o tej porze roku. Może dlatego że warto w takie szare zimne jesienne dni jest dobrze czasem zjeść coś naprawdę coś gorącego i sycącego a takim daniem jest właśnie zapiekanka z tuńczyka.
Składniki:
3 puszki tuńczyka w oleju własnym
paczka makaronu dowolnego, ja używam świderek
1 cebula, tym razem używałam czerwonej ale najczęściej używam zwykłej
mniejsza połowa koncentratu pomidorowego
kilka plastrów sera żółtego albo około 10dag. sera w kostce
Przygotowanie:
Cebule siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy tuńczyka i przecier pomidorowy wszystko mieszamy i gotujemy kilka minut.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy razem z tuńczykiem.
Makaron z tuńczykiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ztartym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180-200°C.przez 20 min.
czwartek, 3 grudnia 2009
Wyróżnienie
Ostatnio czekała mnie miła niespodzianka którą zafundowała mi cytrynka. Zupełnie nie spodziewanie dostałam wyróżnienie bloga za cytrynówkę. Jestem zaskoczona miło i bardzo szczęśliwa gdyż nie myślałam że ktoś wogóle ogląda mojego bloga. A tu coś takiego. DZIĘKUJĘ
Zasady zabawy są takie:
• Opublikuj znaczek na swoim blogu z komentarzem zachęcającym i linkiem do osoby, od której go otrzymałaś/otrzymałeś
• Przekaż go do 10 osób z prośbą o opublikowanie zasad.
• Osoby, które odbiorą znaczek proszone są o zostawienie komentarza.
Pewnie nie jedna właścicielka blogu zdziwi się bo mało jestem aktywna na innych blogach ale namiętnie czytam i zbieram przepisy które muszę wypróbować.
A to moje wyróżnione blogi:
Liska – za motywacje do założenia tego bloga
kalejdoskop kulinarny – za świetny przepis na rybę i inne fantastyczne przepisy
Oli – za fajne pomysły na przetwory
Brulion z przepisami – za wspaniałe zdjęcia które zachęcają do gotowania
wypiecz wymaluj – za eksperymentowanie w kuchni
Moja książka kucharska – za pyszną pizze i baileysa
Pasta i basta – za fantastyczne przepisy w roli głównej z makaronem
Majanowe pieczenie – za wspaniałe pomysły na bułeczki
Moje kucharzenie – za pomysłowość
Martuś – za przepisy na pierniczki
Zasady zabawy są takie:
• Opublikuj znaczek na swoim blogu z komentarzem zachęcającym i linkiem do osoby, od której go otrzymałaś/otrzymałeś
• Przekaż go do 10 osób z prośbą o opublikowanie zasad.
• Osoby, które odbiorą znaczek proszone są o zostawienie komentarza.
Pewnie nie jedna właścicielka blogu zdziwi się bo mało jestem aktywna na innych blogach ale namiętnie czytam i zbieram przepisy które muszę wypróbować.
A to moje wyróżnione blogi:
Liska – za motywacje do założenia tego bloga
kalejdoskop kulinarny – za świetny przepis na rybę i inne fantastyczne przepisy
Oli – za fajne pomysły na przetwory
Brulion z przepisami – za wspaniałe zdjęcia które zachęcają do gotowania
wypiecz wymaluj – za eksperymentowanie w kuchni
Moja książka kucharska – za pyszną pizze i baileysa
Pasta i basta – za fantastyczne przepisy w roli głównej z makaronem
Majanowe pieczenie – za wspaniałe pomysły na bułeczki
Moje kucharzenie – za pomysłowość
Martuś – za przepisy na pierniczki
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna to szybki sposób na pyszną kolację.
Składniki:
6 jajek
5-6 łyżek majonezu
sól i pieprz
cebula ( można dodać ale ja tego nie robię)
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, gdy będą zimne obieramy je ze skorupki i kroimy ma małe kawałeczki. Przekładamy do miski dodajemy majonez sól i pieprz do smaku i cebulę drobno posiekaną. Wszystko to mieszamy.
Etykiety:
cebula,
jajka,
majonez,
sosy i pasty,
śniadania i kolacje
Pierniczki dla św. Mikołaja
Pierwsza partia ciasteczek, pierniczków świątecznych już upieczone i czekają cierpliwie do ozdobienia. Tylko nie wiem czy te pierniczki doczekają świąt ale będą dla świętego Mikołaja.
PIERNICZKI IMBIROWE
Składniki:
250g. mąki
125g. margaryny
100g. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
starta skórka z 1/2 cytryny
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę z imbirem mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym oraz przyprawami. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy. Gdy margaryna przybierze postać małych kawałków dokładnie obsypanych mąką wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy ją do lodówki na 20 min.
Po 20 min. rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy foremkami kształty.
Pieczemy pierniczki około 20 min. w temperaturze 180 stopni°C.
PIERNICZKI CYNANONOWO - MIODOWE
Składniki:
400g. mąki pszennej
150g. masła
3 żółtka
4 łyżki naturalnego płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy miód, cukier waniliowy oraz cynamon i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładany do lodówki na około 30 min. a po wyjęciu dokładnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy różne wzory.
Pieczemy pierniczki przez 15 min. w temperaturze 180°C.
Etykiety:
ciasteczka,
cynamon,
cytryna,
miód imbir
Subskrybuj:
Posty (Atom)