poniedziałek, 28 grudnia 2009

Piernik






Piernik to ciasto które piekę co roku obowiązkowo.

Składniki:
4 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru
500g. sztucznego miodu
5 jajek
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka czubata sody
1 szklanka rodzynek
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów włoskich
1 opakowanie przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody.
W garnku rozgrzewamy miód z cukrem do płynnej masy. Dodajemy stopniowo mąkę, jajka, śmietanę, rozpuszczoną kawę, sodę, bakalie i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem.
Masę przekładamy do dużej blaszki i pieczemy 60 min. w temperaturze 200 stopni.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Ciasteczka cynamonowe




Przepis tem pochodzi z bloga Moje wypieki

Składniki:
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 duże jajko
Posypka:
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. Dodajemy miękkie masło w kawałeczkach i jajko (pozostawiając część białka do posmarowania ciastek). Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę. Wkładamy na co najmniej na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto dość cienko, delikatnie podsypując mąką, wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce, ciasteczka smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (piekłam krócej, około 10 minut).

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Kruche ciasteczka





Inne moje wypieki to kruche ciasteczka

Składniki:
300g. mąki
150g. cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
1 białko

Przygotowanie:
Kruche ciasto robimy z mąki, cukru, masła i jajka. Ciasto musi być gładkie i elastyczne ( gdy jest suche można dodać śmietany, a gdy rzadkie dodajemy mąki). Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy przyprawę do piernika. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy z niego foremki. Ciastka bez przyprawy do piernika smarujemy białkiem.
Kruche ciasteczka pieczemy około 20 min. w temperaturze 200 stopni.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Pierniczki czekoladowe





Święta, święta i po świętach a ja dopiero teraz wstawiam swoje przepisy na tegoroczne Boże Narodzenie. To wszystko dlatego że za dużo wzięłam na sobie i już czasu dla samej siebie nie znalazłam. I to jest jednym z moich postanowień noworocznych. Troszkę jestem na to zła na siebie bo przepadła mi akcja Świąteczne prezenty gdyż jak co roku wszystkimi słodkimi wypiekami odbarowywałam całą rodzinkę.

Składniki:
250g. mąki
200g. masła
250g. cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
cukier waniliowy
3 łyżki kakao

Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z pokrojonym schłodzonym masłem ( najlepiej wyjęte prosto z lodówki). Dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Jeśli ciasto nie odlepia się od brzegów miski można dodać mąki a gdy ciasto będzie zbyt gęste można dodać troszkę śmietany. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy ją do lodówki na około 20 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. i wycinamy różne wzorki foremkami.
Pierniczki pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

czwartek, 24 grudnia 2009

Wesołych Świąt



Z okazji Świąt Bożego Narodzenia chciała bym wszystkim złożyć najlepsze życzenia.
Spokojnych, radosnych w rodzinnym gronie i pysznych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku

czwartek, 17 grudnia 2009

Smakowa kawa





A oto mój inny sposób na pyszną waniliową kawę.

Składniki:
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleko w zależności od upodobań
1 łyżeczka suropu waniliowego albo innego ( ja używam jeszcze irish cream)

Przygotowanie:
Kawę rozpuszczalną w kubku zalewamy gorącą wodą dolewamy mleka według uznannia. Do takiej kawy wlewamy syrop.

środa, 16 grudnia 2009

Muffiny jesienne z jabłkami






Ostatnio mój synek był u szczepienia i żeby mu urozmaicić siedzenie w domu wymyśliłam pieczenie muffinków Pierwszy raz robiłam muffinki i może wyszly trochę koślawe ale za to pyszne a zapach cynamonu unosił się w domu przez cały dzień.
Przepis ten pochodzi z bloga niny

Składniki:
1 szklanka i 2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżek roztopionego masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 jabłka

Przygotowanie:
Obramy jabłka i kroimy w drobną kostkę. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon, a w drugiej mokre: mleko, jajko i przestudzone masło.Mieszamy ze sobą obie mieszanki a na koniec dodajemy jabłka. Napełniamy ciastem foremki i pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Domowe caffe latte






Ja jako kawoszka lubię sobie czasem zafundować pyszną kawę jak w kawiarni.

Składniki:
1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
mleko
2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:
Do filiżanki wlewamy mleko, około 3/4 filiżanki i wstawiamy do mikrofali na 1 min. aby mleko się zagrzało. W przypadku braku mikrofali gotujemy mleko w garnku na kuchence aż mleko będzie ciepłe.
W między czasie w czajniku grzejemy wodę i w małej filiżance robimy kawę.
Do już ciepłego mleka wsypujemy 2 łyżeczki cukru ( można mniej jak kto lubi)i miksujemy mikserkiem. Do takiego mleka wlewamy wcześniej przygotowaną kawę.
Na samym końcu kawę można posypać kakaem, cynamonem albo specj1alną przyprawą do kawy.

poniedziałek, 7 grudnia 2009

Biały chleb na zakwasie






W ten weekend upiekłam chlebek na zakwasie
Przepis ten pochodzi z bloga Liski

Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego


Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut.

piątek, 4 grudnia 2009

Zapiekanka z tuńczykiem






Nie wiem zupełnie dlaczego bardzo często piekę zapiekanki o tej porze roku. Może dlatego że warto w takie szare zimne jesienne dni jest dobrze czasem zjeść coś naprawdę coś gorącego i sycącego a takim daniem jest właśnie zapiekanka z tuńczyka.

Składniki:
3 puszki tuńczyka w oleju własnym
paczka makaronu dowolnego, ja używam świderek
1 cebula, tym razem używałam czerwonej ale najczęściej używam zwykłej
mniejsza połowa koncentratu pomidorowego
kilka plastrów sera żółtego albo około 10dag. sera w kostce

Przygotowanie:
Cebule siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy tuńczyka i przecier pomidorowy wszystko mieszamy i gotujemy kilka minut.
Makaron gotujemy al dente i mieszamy razem z tuńczykiem.
Makaron z tuńczykiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy ztartym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180-200°C.przez 20 min.

czwartek, 3 grudnia 2009

Wyróżnienie

Ostatnio czekała mnie miła niespodzianka którą zafundowała mi cytrynka. Zupełnie nie spodziewanie dostałam wyróżnienie bloga za cytrynówkę. Jestem zaskoczona miło i bardzo szczęśliwa gdyż nie myślałam że ktoś wogóle ogląda mojego bloga. A tu coś takiego. DZIĘKUJĘ



Zasady zabawy są takie:
• Opublikuj znaczek na swoim blogu z komentarzem zachęcającym i linkiem do osoby, od której go otrzymałaś/otrzymałeś
• Przekaż go do 10 osób z prośbą o opublikowanie zasad.
• Osoby, które odbiorą znaczek proszone są o zostawienie komentarza.

Pewnie nie jedna właścicielka blogu zdziwi się bo mało jestem aktywna na innych blogach ale namiętnie czytam i zbieram przepisy które muszę wypróbować.


A to moje wyróżnione blogi:
Liska – za motywacje do założenia tego bloga
kalejdoskop kulinarny – za świetny przepis na rybę i inne fantastyczne przepisy
Oli – za fajne pomysły na przetwory
Brulion z przepisami – za wspaniałe zdjęcia które zachęcają do gotowania
wypiecz wymaluj – za eksperymentowanie w kuchni
Moja książka kucharska – za pyszną pizze i baileysa
Pasta i basta – za fantastyczne przepisy w roli głównej z makaronem
Majanowe pieczenie – za wspaniałe pomysły na bułeczki
Moje kucharzenie – za pomysłowość
Martuś – za przepisy na pierniczki

Pasta jajeczna


Pasta jajeczna to szybki sposób na pyszną kolację.

Składniki:
6 jajek
5-6 łyżek majonezu
sól i pieprz
cebula ( można dodać ale ja tego nie robię)

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, gdy będą zimne obieramy je ze skorupki i kroimy ma małe kawałeczki. Przekładamy do miski dodajemy majonez sól i pieprz do smaku i cebulę drobno posiekaną. Wszystko to mieszamy.

Pierniczki dla św. Mikołaja



Pierwsza partia ciasteczek, pierniczków świątecznych już upieczone i czekają cierpliwie do ozdobienia. Tylko nie wiem czy te pierniczki doczekają świąt ale będą dla świętego Mikołaja.


PIERNICZKI IMBIROWE


Składniki:


250g. mąki

125g. margaryny

100g. cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej

starta skórka z 1/2 cytryny

cukier waniliowy


Przygotowanie:


Mąkę z imbirem mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym oraz przyprawami. Dodajemy margarynę i wszystko razem siekamy. Gdy margaryna przybierze postać małych kawałków dokładnie obsypanych mąką wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy ją do lodówki na 20 min.

Po 20 min. rozwałkowujemy ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy foremkami kształty.

Pieczemy pierniczki około 20 min. w temperaturze 180 stopni°C.



PIERNICZKI CYNANONOWO - MIODOWE


Składniki:


400g. mąki pszennej

150g. masła

3 żółtka

4 łyżki naturalnego płynnego miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy


Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i żółtka. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy miód, cukier waniliowy oraz cynamon i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładany do lodówki na około 30 min. a po wyjęciu dokładnie rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Z ciasta wycinamy różne wzory.

Pieczemy pierniczki przez 15 min. w temperaturze 180°C.



Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010