poniedziałek, 11 stycznia 2010

Zupa krem z groszku





I nadszedł nowy rok.
Ostatnio szukałam dobrego sposobu aby zachęcić mojego małego synka do jedzenia groszku i znalazłam ten przepis Nigelli Lowson. Syneczkowi i nie tylko jemu bardzo smakowała. Do tej zupy zrobiłam ptysiowy groszek.

Składniki:
750 ml. wody
375g mrożonego groszku
2 cebule dymki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki soku z limonki

Przygotowanie:

Gotujemy wodę. Dodajemy groszek, dymkę której nie kroimy tylko w całości wrzucamy do wody.Dodajemy do smaku sól i sok z limonki. Gotujemy wszystko około 7 min.
Z garnka wyciągamy dymki. Groszek i płyn zmiksuj w blenderze.

1 komentarz:

  1. Maksior groszek uwielbia, ale zupy krem nie tknie. Dziwne gusta te nasze dzieciaki mają:D

    OdpowiedzUsuń