sobota, 20 lutego 2010

Szachownica drożdżowa







Cieszę się bardzo jak patrzę jak mój synuś zajada się bułeczkami mojej roboty, aż chce mi się szukać nowych przepisów i je wypróbowywać. Ostatnio piekłam szachownicę i może bułeczki za bardzo mi się spiekły ale i tak były bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z bloga majanowe pieczenie

Składniki:
30 g drożdży
5 łyżek cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy mleko oraz resztę cukier. Następnie dodajemy jajko i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy je do przesianej mąki. Zagniatamy ciasto, starannie je wyrabiamy (przez około 15 minut) i dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao wymieszane ze śmietanką kremówką. Oba ciasta przykrywamy ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie formujemy taką samą ilość jasnych i ciemnych kulek. Bułeczki rozkładamy na papier do pieczenia na przemian jasnymi i ciemnymi kulkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wstawiamy bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut.
Po pieczeniu można jasne kulki posypać kakao a ciemne cukrem pudrem, ja wszystkie bułeczki posypałam cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. drożdżowe bułeczki są najpyszniejsze
    też bym się z chęcią zajadała :-)

    OdpowiedzUsuń