piątek, 4 marca 2011

Gulasz meksykański




Kto mnie troszkę zna albo czyta mój blog wie że jestem osobą która lubi gotować ale także lubi sobie upraszczać życie i nie stać cały dzień przy garnkach tylko poświęcić ten czas na zabawę ze swoim synkiem. Gulasz to dobry sposób na szybki i smaczny obiad.

Składniki:
500g. szynki mielonej
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
kminek, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra według smaku
olej do smażenia
ser żółty do posypania

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, następnie zalewamy mięso 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i czerwoną fasolę( razem z tą wodą z puszki, nie przepukujemy fasoli). Przyprawiamy gulasz do smaku według smaku. Taki gulasz gotujemy na małym ogniu około 40 - 50 minut.
Na sam koniec zagęszczamy gulasz zimną wodą z mąką ziemniaczaną.
Przy podaniu do gulaszu ścieram ( na tarce z dużymi oczkami) trochę sera żółtego.

1 komentarz: