poniedziałek, 28 grudnia 2009

Piernik






Piernik to ciasto które piekę co roku obowiązkowo.

Składniki:
4 szklanki mąki
1 czubata szklanka cukru
500g. sztucznego miodu
5 jajek
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka czubata sody
1 szklanka rodzynek
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów włoskich
1 opakowanie przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody.
W garnku rozgrzewamy miód z cukrem do płynnej masy. Dodajemy stopniowo mąkę, jajka, śmietanę, rozpuszczoną kawę, sodę, bakalie i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, najlepiej mikserem.
Masę przekładamy do dużej blaszki i pieczemy 60 min. w temperaturze 200 stopni.

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

2 komentarze:

  1. Ja tez pieklam na swieta piernik :) MImo to chetnie zjadlabym kawaleczek Twojego, wyglada tak apetycznie :))

    Szczesliwego Nowego Roku! Duzo zdrowka, spelnienia marzen i optymizmu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. maju:) dziękuje za życzenia i ja tobie również życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń