sobota, 25 lutego 2012

Szarlotka sypana

Ostatnio przyzwyczaiłam moją rodzinkę że w domu zawsze na weekend jest coś dobrego więc i dziś też tak było, upiekłam pyszną szarlotkę, na którą przepis znalazłam w niedawno odkrytym blogu kulinarnym Fantazje kulinarne Magdy K. , którym jestem zachwycona.






Składniki:
1kg jabłek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka bułki tartej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
100g rodzynek
200g masła

Przygotowanie:
Cukier, mąkę, tartą bułkę i proszek do pieczenia mieszamy razem. Foremkę, ja piekłam ciasto w tortownicy wysmarować masłem i wysypać do niej połowę suchej masy.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, układamy na sypkiej masie. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i rodzynkami, dobrze ugniatamy. Na jabłka wysypujemy drugą połowę suchej masy, a na samej górze układamy pokrojone w plastry masło.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C, na 50 minut.
Po wyjęciu lekko studzimy, podajemy na ciepło z gałką loda, choć na zimno także bardzo dobre.
ładniki

2 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotkę - na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszyscy mnie dziś szarlotką atakują! :)

    OdpowiedzUsuń