wtorek, 9 lutego 2010
Pierożki z kurczakiem w ciescie francuskim
Jak zobaczyłam przepis na te pierożki z kurczakiem to pokusiłam się żeby je zrobić. Bardzo radko kleje pierogi gdyż nigdy nie byłam i nie jestem dalej sprawna w klejeniu ich, bo zawsze mi takie kulfoniaste wychodzą.
Może to danie podawane jest jako przystawka ale jako obiad równie dobrze smakuje na zimno i prosto z piekarnika.
Przepis pochodzi z bloga brulion z przepisami
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 puszka (325g) kukurydzy
2 łyżki mleka
3 łyżki śmietany 18% ja dałam jogurtu naturalnego
12 cebulek dymki ja dałam czerwoną czebulę
sol, pieprz, przyprawa do kurczaka
1 blok (500g) ciasta francuskiego
1 jajko
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Smażymy na odrobinie oleju na zloty kolor. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z tłuszczu.
Kukurydze z puszki odsączamy i miksujemy w blenderze wraz z cebulą. Dodajemy mleko i wszystko miksujemy na w miarę gładka masę. Odsączonego kurczaka także w blenderze miksujemy i łączymy z masą z kukurydzy. Dodajemy jogurt naturalny. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy i wycinamy kwadraty. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi w trójkąt. Skręcamy brzegi.
Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim pierożki.
Pierogi pieczemy przez 25 minut do zarumienienia się w 200 stopniach.
Podawać możemy pierożki albo na cieple jak i na zimno.
Etykiety:
cebula,
ciasto francuskie,
dania mięsne,
jogurt naturalny i maślanka,
kukurydza,
kurczak,
pierogi
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piekne Ci wyszly Paulinko! fajnie, ze smakowaly :-)
OdpowiedzUsuńpyszne sa:) tez je dzisiaj zrobilam. Nie wiem czemu niektore sie pootwieraly, ale byly pyszne:)
OdpowiedzUsuń