Przepis pochodzi z mojego najulubieńszego bloga brulion z przepisami.
Składniki:
250g mąki pszennej
125g masła
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1kg jabłek (1,5kg nawet lepiej!)
cukier i cynamon do smaku
bułka tarta do posypania
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto - mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtko, śmietanę zagniatamy. 2/3 ciasta owijamy w folię i wkładamy do lodówki. 1/3 ciasta również owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Jabłka obieramy i kroję w plasterki, mieszamy z cukrem i cynamonem do smaku.
Formę (tortową) smarujemy masłem, wykładamy dno 2/3 ciasta, nakłuwam ciasto widelcem. Podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. podpieczony wierzch najpierw posypujemy bułką tartą, następnie nakładamy równomiernie warstwę jabłek i ścieram ciasto z zamrażarki na tarce na dużych oczkach.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach niecałą godzinę.
Lekko studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Pychota :-) Za mną "chodzi" szarlotka, ale wciąż jakoś nie mogę się do niej zabrać :-o Może w weekend się uda :-)
OdpowiedzUsuńWszystkie szarlotki uwielbiam!
OdpowiedzUsuń:):):)
OdpowiedzUsuń