niedziela, 4 listopada 2012

Papryka faszerowana

Lubię weekendy, kiedy nie muszę się nigdzie spieszyć, wtedy mogę przygotować "obiad z piekarnika". Lubię jak w całym domu pięknie pachnie. Faszerowane papryki to fajny, smaczny i szybki sposób na pyszny obiadek dla dużych i małych. Przepis ten jest podobny bardzo do zwykłych gołąbków ale nam bardziej takie papryczki smakują.
Najbardziej lubię czas kiedy możemy na spokojnie siąść całą rodzinką przy stole i zjeść razem na spokojnie obiad, nacieszyć się sobą i spędzić chwilę czasu ze sobą.





Składniki:
6 papryk czerwonych
1 papryka żółta
1/2 kg. mięsa mielonego - szynki
1,5 szklanki ryż
cebula
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy ryż. Cebulę kroimy w kostkę i na maśle podsmażamy do zeszklenia. Paprykę myjemy, odcinamy górną część papryki i wydrążamy środek z pestkami.
Mięso mielone mieszamy z ryżem, cebulą i przyprawiamy do smaku. Nadziewamy farszem papryki, przykrywamy odciętą górną częścią. Takie papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Papryki podlewamy niewielką ilością wady, która powstała „ z przemycia" patelni na której smażyliśmy cebulkę.
Takie papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C piekarnika i pieczemy ok. 40 - 50 minut.

P.S. Przedstawiam Wam naszego nowego członka rodziny, kicię Kuki ( Spajdermenka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz