Lubię weekendy, kiedy nie muszę się nigdzie spieszyć, wtedy mogę przygotować
"obiad z piekarnika". Lubię jak w całym domu pięknie pachnie.
Faszerowane papryki to fajny, smaczny i szybki sposób na pyszny obiadek dla dużych
i małych. Przepis ten jest podobny bardzo do zwykłych gołąbków ale nam bardziej
takie papryczki smakują.
Najbardziej lubię czas kiedy możemy na spokojnie siąść całą rodzinką przy
stole i zjeść razem na spokojnie obiad, nacieszyć się sobą i spędzić chwilę
czasu ze sobą.
Składniki:
6 papryk czerwonych
1 papryka żółta
1/2 kg. mięsa mielonego - szynki
1,5 szklanki ryż
cebula
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy ryż. Cebulę kroimy w kostkę i na maśle podsmażamy
do zeszklenia. Paprykę myjemy, odcinamy górną część papryki i wydrążamy środek
z pestkami.
Mięso mielone mieszamy z ryżem, cebulą i przyprawiamy do smaku. Nadziewamy
farszem papryki, przykrywamy odciętą górną częścią. Takie papryki wkładamy do
naczynia żaroodpornego. Papryki podlewamy niewielką ilością wady, która
powstała „ z przemycia" patelni na której smażyliśmy cebulkę.
Takie papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C piekarnika i pieczemy
ok. 40 - 50 minut.
P.S. Przedstawiam Wam naszego nowego członka rodziny, kicię Kuki (
Spajdermenka)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz