wtorek, 20 listopada 2012

Włoski placek z jabłkami

Dziś u nas wielkie rodzinne święto, równe 4 lata temu o godzinie 14.10 urodził się mój mały duży starszy synek. Ale ten czas szybko minął nawet nie wiem kiedy. Niedawno był taki malutki a dziś już dorosły przedszkolak .
Impreza urodzinowa, goście, tort i świeczki będzie na początku grudnia gdy mój drugi, młodszy synek też będzie obchodził swoje święto.
Ale dziś żeby uczcić ten wyjątkowy dzień upiekłam szarlotkę z mojej nowej książki Nigelli Lowson " Włoskie inspiracje. Nigellissima" którą dostałam wczoraj od męża.
Ciasto naprawdę pyszne zresztą taka jest cała książka. Ciasto rozeszło się jak "świeże bułeczki" i nawet wstyd się przyznać że nie zrobiłam fajnych zdjęć.






Składniki:
100 g. miękkiego masła
250g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g. cukru
2 jajka
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75 mil. mleka (3,2%) o temperaturze pokojowej
około 500 g. jabłek
1 łyżeczka jasnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło, cukier, jajka oraz skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy i wszystko mikserem miksujemy na gładką i gęstą masę. Cały czas miksując dodajemy mleka aby ciasto było luźniejsze.
Jedno jabłko obieramy ze skóry, kroimy na pół usuwamy gniazdo nasienne i jedną połowę kroimy w kostkę na około 1 cm. Dodajemy jabłka do masy i wszystko razem mieszamy.
Resztę jabłek kroimy na cienkie plasterki.
Tortownicę smarujemy masłem i dno wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do tortownicy a jabłka układamy koncentrycznie na cieście.
Mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i posypujemy jabłka.
Pieczemy około 45 min. w temperaturze 200 stopni Celciusza.

6 komentarzy:

  1. Najlepsze życzenia dla Starszaka :-) Czas biegnie bardzo szybko, za szybko ;-)
    Chyba skuszę się na taki placek z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń