niedziela, 8 listopada 2009

Tort potrójnie czekoladowy




Jakiś czas temu miałam urodziny i swoim gościom zaproponowałam tort czekoladowy a nawet potrójnie czekoladowy. Przepis pochodzi z Nigelly.

Składniki:
Ciasto:
2 ⅔ szklanki mąki
¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru

⅓ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli
3 jajka

½ szklanki plus 2 łyżki stołowe śmietany 

¾ szklanki roztopionego masła
½ szklanki oleju kukurydzianego

1 ⅓ szklanki zimnej wody


Masa:
ok. 170g gorzkiej czekolady minimum 70%
1 szklanka plus 2 łyżki stołowe miękkiego masła
1¾ szklanki cukru pudru


Przygotowanie:

ciasto:
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy dokładnie jajka, śmietanę. W mikserze ubijamy dobrze masło i olej, potem dolewamy wodę. Dosypujemy suche składniki i miksuj na małej prędkości. Dodajemy składniki z drugiej miski, miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy mase do tortownicy.



Piekarnik rozgrzewamy do 180°C,  pieczemy ciasto przez 45-50 min. (aż będzie suche). Pozostawiamy ciasto do wystygnięcia, później przecinamy ciasto na połowę. 

Masa:
W kąpieli wodnej roztopiamy czekoladę.


W misce na gładką masę ubijamy masło, potem dodajemy cukier puder i mieszamy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy czekoladę, mieszamy na idealnie gładką masę.


¼ polewy smarujemy jedno ciasta, kładziemy na nie drugie ciasto. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boli ciasta.

1 komentarz: