czwartek, 2 lutego 2012

Spaghetti

Dziś smutny dzień chyba dla każdego z nas.
Lubię wymyślać własne przepisy a jeszcze jak wszystkim smakują one to jest dobra motywacja do dalszej pracy w kuchni nad swoim stylem.
Spaghetti to jeden z takich przepisów. Często jest w mojej kuchni gdyż wszyscy go lubimy począwszy od najmłodszego do najstarszego chłopaka.








Składniki:
½ kg. szynki zmielonej
puszka pomidorów z puszki
2 pomidory ( ja używałam zamrożonych)
1 cebula
pieprz
sól
oregano
oliwa z oliwek
trochę wody
żółty ser
makaron do spaghetti


Przygotowanie:
W dużym naczyniu rozgrzewamy oliwę z oliwek . Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na gorącej oliwie, dodajemy zmielone mięso i wszystko podsmażamy. Zmniejszamy ogień i dalej smażymy. Pomidory z puszki ( ja używałam w całości) przecieramy przez sito i dodajemy do mięsa. Na patelni podsmażamy obrane ze skóry i pokrojone na drobno pomidory i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy odrobinę wody (przegotowanej z czajnika ) do garnka z mięsem i pomidorami i wszystko dalej gotujemy około 30 minut.
Na sam koniec spaghetti doprawiamy do smaku według uznania pieprzem, solą i dużą ilością oregano.
W dużym garnku do gotującej się osolonej wody z odrobina oliwy z oliwek gotujemy makaron spaghetti, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja ostatnio podaje spaghetti z grubym makaronem.
Spaghetti podajemy posypane żółtym serem

1 komentarz:

  1. wspomnienie wakacji, kiedy żywiliśmy się jedynie chlebem z dżemem i spaghetti, bo tylko na to pozwalały nasze licealne fundusze :P

    OdpowiedzUsuń