niedziela, 1 listopada 2009

Gulasz segedyński





Przepis ten pochodzi z gazety „Sol i Pieprz” którą kupiłam ze względu na kilka ciekawych przepisów na gulasze, które u mnie w domu wszyscy lubią.


Składniki:

400g. karkówki wieprzowej

200g. cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżki sklarowanego masła

400g. kapusty kiszonej

1 łyżka kminku

4 łyżki papryki w proszku

sól, pieprz

500mil. bulionu mięsnego

100g. kwaśnej śmietany

dodatkowo można dodać 1 czerwoną paprykę

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy w duże kawałki. W dużym rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso z rondla a na tłuszczu po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojony drobno cebule i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy kapustę kiszoną( którą albo wcześniej kroimy albo rozdzielamy widelcem). Mieszamy wszystko, dodajemy kminek, sól i pieprz oraz paprykę. Do warzyw dodajemy podsmażone mięso, wlewamy bulion. Wszystko mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 1,5 g.

W przypadku wersji gulaszu z papryką po 60 min. gotowania dodajemy pokrojoną na duże kawałki paprykę i dusimy dalej jeszcze 30 min. ale ja papryki nie dodawałam. 

Gulasz podajemy z kleksem śmietanowym.

1 komentarz: