poniedziałek, 11 stycznia 2010

Boeuf Strogonow





Zawsze wydawało mi się że boeuf strogonow to potrawa strasznie pracochłonna do której potrzebne jest strasznie dużo składników a niedawno wpadł mi w rękę ten przepis i postanowiłam go wypróbować i będę częściej z niego korzystać.

Składniki:
60dag. rostbefu albo polędwicy wołowej
2 cebule
25dag. pieczarek
2 łyżki jogurtu naturalnego albo śmietany
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra

Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. a następnie w paski.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na ćwiartki.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pieczarki aż się zarumienią. Następnie przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę którą solimy aż się zeszkli i przekładamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody i dusimy pod przykryciem.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso przez około 5 min. cały czas mieszając. Usmażone mięso oprószamy mąką i przekładamy do garnka z pieczarkami i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną ostrą papryką i dusimy. Dodajemy sos sojowy i śmietanę. Stale mieszamy i doprowadzadzamy do wrzenia i dalej dusimy przez około 40 min. co jakiś czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz