wtorek, 26 stycznia 2010
Warkocz pszenny jabłkowo-cynamonowy
Po długiej przerwie. Tym razem chlebowo
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie
Składniki:
1 łyżka suszonych drożdży
2 łyżki jasnego cukru brązowego
1 szklanka ciepłej wody (40-45 stopni C)
1 szklanka ciepłego mleka
6-6,5 szklanki mąki chlebowej typ 720 (ja dałam zwykłą pszenną typ 500)
2 średnie jabłka obrane i pokrojone w kostkę (np szara reneta)
1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina lub rodzynki)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich (dałam słonecznikowy)
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka soli
Przygotowanie:
W dużej misce używając mątewki lub miksera mieszamy drożdże, cukier, orzechy, ciepłą wode i ciepłe mleko oraz 2 szklanki mąki. Mieszamy aż masa będzie gładka około 1 minutę. Przykryć folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, suszone owoce, olej, jajka, cynamon, sól i 1 szklankę mąki. Miksujemy aż powstanie kremowa masa, około 2 minuty. Następnie dodajemy pozostałą mąkę (po pół szklanki za każdym razem) aż ciasto utworzy kulę i będzie odstawało od brzegów miski. Całość można również zagniatać ręką pomagając łyżką drewnianą , jeśli trzeba.
Ciasto przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy ręcznie aż będzie gładkie i sprężyste, około 5 minut. Jak trzeba, to lekko podsypywać mąką blat w czasie wyrabiania (1 łyżka mąki za każdym razem). Wgnieść wszystkie owoce i orzechy, które wypadły w czasie zagniatania.
Przekładamy ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem. Obrócić je tak, aby całe pokryło się olejem. Miskę zakryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej aż podwoi objętość, 1,5 -2 godziny.
Delikatnie odgazowujemy ciasto i przekładamy na lekko omączony blat. Ciasto dzielimy na dwie równe części i formujemy dwa bochenki oraz przekładamy do foremki keksowej. Ponownie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej aż wierzchołki będą wystawały około 2,5 cm ponad krawędzie foremek (około 45 minut).
Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 175 C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz