poniedziałek, 11 stycznia 2010
Zupa krem z groszku
I nadszedł nowy rok.
Ostatnio szukałam dobrego sposobu aby zachęcić mojego małego synka do jedzenia groszku i znalazłam ten przepis Nigelli Lowson. Syneczkowi i nie tylko jemu bardzo smakowała. Do tej zupy zrobiłam ptysiowy groszek.
Składniki:
750 ml. wody
375g mrożonego groszku
2 cebule dymki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
Gotujemy wodę. Dodajemy groszek, dymkę której nie kroimy tylko w całości wrzucamy do wody.Dodajemy do smaku sól i sok z limonki. Gotujemy wszystko około 7 min.
Z garnka wyciągamy dymki. Groszek i płyn zmiksuj w blenderze.
Etykiety:
dla dzieci,
groszek,
licytryna cebula,
Nigella Lowson,
zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Maksior groszek uwielbia, ale zupy krem nie tknie. Dziwne gusta te nasze dzieciaki mają:D
OdpowiedzUsuń