poniedziałek, 11 stycznia 2010
Groszek ptysiowy
Pyszny dodatek do zupy kremu groszkowego.
Składniki:
1/2 szklanki wody
6 łyżek mąki
2 jajka
30g. masła
sól
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z masłem i solą. Ściągamy z gazu i dodajemy mąkę dokładnie mieszając tak aby nie powstały grudki. Następnie z powrotem stawiamy na gazie i ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta, szklista i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Masę lekko studzimy i dodajemy jajka pojedyńczo i dokładnie mieszamy ( aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza). Na blachę wyłożonym papierem do pieczenia nakładamy małe grudki ciasta za pomocą łyżeczki.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 min. aż groszek będzie jasnozłocisty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz