piątek, 2 października 2009

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto że śliwkami to jedyna forma śliwek jaką jemy ostatnio w domu .Dlatego staram się często piec różnorakie ciasta w sezonie śliwkowym. tym razem wypróbowałam nowy przepis, który znalazłam na blogu Dorotki.




Składniki:
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jaja
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
śliwki lub inne owoce sezonowe


Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Następnie wbić jaja. Składniki ponownie dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta. Na koniec dodać śmietanę.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej uprzednio masłem i podsypaną bułką tartą. Na ciasto wyłożyć pokrojone na połówki owoce.

Z reszty ciasta zrobić kruszonkę. Wysypać na wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 200ºC około 35-40 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz