Przepis cytuje z bloga http://mojekuchennezapiski.blogspot.com/2009/08/ciasto-ze-sliwkami-i-kruszonka_10.html
Składniki:
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 duże jaja
2 szklanki mąki
1 proszek do pieczenia
1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
śliwki lub inne owoce sezonowe
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem. Następnie wbić jaja. Składniki ponownie dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta. Na koniec dodać śmietanę.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej uprzednio masłem i podsypaną bułką tartą. Na ciasto wyłożyć pokrojone na połówki owoce.
Z reszty ciasta zrobić kruszonkę. Wysypać na wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 200ºC około 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz