Dziś mój mąż miał trochę później do pracy i mogliśmy razem na spokojnie bez żadnego pośpiechu tak jak w weekend siąść i zjeść śniadanie. I właśnie dziś zaserwowałam francuskie tosty pomarańczowe. Przepis ten pochodzi z książki „Nigella ekspresowo” Nigelli Lawson, którą strasznie lubię a jej przepisy często goszczą na moim stole. Przepis oczywiście jest trochę zmodyfikowany.
Składniki:
2 jajka
skórka otarta z jednej pomarańczy
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
5 kromek chleb tostowego
sok z jednej pomarańczy
50g. cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
W dużym naczyniu mieszamy ze sobą roztrzepane jajka, skórkę pomarańczową, mleko i cynamon. Do tej mieszaniny wrzucamy kromki chleba tak aby nawilgły .
W tym czasie gdy chleb nasiąka gotujemy w garnku sok z pomarańczy, cukier. Po czym zmniejszamy płomień i gotujemy około 3 – 4 min.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy kromki chleba aż się ze złocą, około 2 minuty z każdej stromy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz