Naleśniki to chyba jedyna z prostszych potraw jakie można przyrządzić na pyszne danie. Do naleśników można wszystko co się tylko podoba dołożyć. Ja zawsze jak smażę naleśniki robie je najczęściej na słodko i ostroi, po meksykańsku.
Składniki na naleśniki:
3 jajka
3 szklanki mąki
2 ½ szklanki mleka
½ szklanki wody mineralnej gazowanej
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki pierwszą na masę:
1 opakowanie sera białego półtłustego( około 250g.)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki mleka
Składniki na drugą masę:
dżem truskawkowy
Przygotowanie naleśników:
Na samym początku miksujemy jajka, dodajemy do nich mleko i wodę. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wszystko to miksujemy na dość płynną masę.
Na patelni rozgrzewamy olej na której smażymy naleśniki, a co trzeci naleśnik można przetrzeć rozgrzaną patelnie ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Najlepiej nakładać odpowiednią ilość masy naleśnikowej na patelnie chochelką. Naleśnik jest gotowy do odwrócenia na drugą stronę jak się pojawią na powierzchni naleśnika bąbelki. Ja smażę około 0,5 minuty z każdej strony gdyż moje naleśniki są bardzo cienkie.
Przygotowanie nadzienia:
Ser biały rozgniatamy widelcem albo miksujemy do niego dodajemy resztę składników i wszystko to mieszamy ze sobą.
Upieczone naleśniki smarujemy nadzieniem albo dżemem truskawkowym i jak to woli można jeszcze taki naleśnik podgrzać (np. w mikrofali) wtedy ser tak fajnie się roztopi.
O tak, to prawda - naleśniki smakują każdemu, bo można je zrobić praktycznie ze wszystkim, co się tylko chce:)
OdpowiedzUsuńA naleśniki z serem białym należą do moich ulubionych:)
Pozdrawiam:)