Dawno mnie tu nie było i narobiło mi się trochę zaległości w czytaniu innych blogów ale za to mam dużo nowych wypróbowanych przepisów.
Jednym z nowych przepisów są bułeczki, puszyste bułeczki.
Przepis pochodzi z bloga Majanowe pieczenie
Składniki:
1 szklanka letniego mleka
110g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 jajka roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
24g świeżych drożdży
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Z drożdzy robimy zaczym ( rozdrabniamy drożdże dolewamy 150 mil. ciepłej wody i odstawiamy na 10 - 15 min.) Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrobiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1 - 2 g.)
Po tym czasie ciasto dzielimy na około 16 części i robimy z nich małe bułeczki. Wykładamy na blachę (około 1 cm. odstępu od siebie zostawiamy), przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki posmarujemy jajkiem i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 185 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz