Nigdy w życiu nie robiłam żadnych przetworów, ale w tym roku dostałam dużo ogórków z którymi nie wiedziałam co mam zrobić a że znalazłam kilka przepisów na blogach zrobiłam je i tak zaczęłam bawić się w robienie przetworów.
Pierwszy przepis jaki zrobiłam to ogórki carry z przepisu Oli z bloga
Składniki:
2 1/2 kg ogórków 2 łyżki soli
3 cebule
1 1/2 szklanki octu
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanki wody
4 łyżeczki mielonego pieprzu
4 łyżeczki przyprawy curry
4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
4-5 łyżek pokrojonego zielonego koperku ( ja dawałam zamrożony)
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w talarki, wkładamy do słoików.
Ocet, cukier i wode mieszamy razem i odstawiamy na trzy godziny. Po tym czasie zalewę należy zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zimną zalewę wlać do słoików.
Wymieszać że sobą pieprz, carry, paprykę i koperek i położyć na wierzch do słoików.
Słoiki pasteryzować około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz