Nie wiem dlaczego do tej pory na moim blogu jeszcze nie było przepisu na kurczaka, którego często w różnych przepisach serwuje. Pierwsza odsłona kurczaka to kurczak po mojemu który przepis po prostu sama wymyśliłam.
Składniki:
1 kurczak w całości ( około 2 kg.)
po 1 łyżce przypraw: przyprawa do kurczaka, pieprz, kminek, papryka czerwona w proszku słodka i ostra, tymianek, majeranek, wegeta
olej czosnkowa
1 cebula
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy kurczaka z każdej strony przyprawą do kurczaka, pieprzem, kminkiem, tymiankiem, papryką, majerankiem i wegetą.
Kurczaka układamy piersiami do dołu i oblewamy go olejem czosnkowym.
Tak przygotowanego kurczaka najlepiej zrobić dzień wcześniej i włożyć go lodówki na noc albo kilka godzin wcześniej i pozostawić go w temperaturze pokojowej.
Cebulę kroimy na grube plastry i posypujemy nią kurczaka.
Kurczaka pieczemy w temperaturze 180ºC. i wkładamy kurczaka do piekarnika nie nagrzanego. Długość pieczenia kurczaka zależy od wielkości ( ja kurczaka który waży około 2 kg. piekę 2 godziny) . W czasie pieczenia oblewamy kurczaka sosem który powstanie w trakcie pieczenia.
U mnie dziś był królik, ale następnym razem wypróbuje kurczaka po Twojemu...:)
OdpowiedzUsuńA pierniczki można i tak, i tak, bez znaczenia. Jeśli będziesz przechowywać zamknięte w czymś szczelnym to nie stracą chrupkości niezależnie czy będziesz je trzymać 3 dni czy 3 tygodnie :)
Wyglada przepysznie. Ja tez kombinuje z kurczakiem na rozne sposoby. Nie ma nic smaczniejszego na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńP.S. Ciesze sie, ze rybka smakowala :))
Twoje kurczę wygląda imponująco! Musi być pyszne, nie ma co :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Dziewczyny :) prosze wypróbować mój przepis, mam tylko nadzieje że będzie smakował:)
OdpowiedzUsuń