wtorek, 3 listopada 2009

Zakwas



Moja druga już udana próba zrobienia zakwasu. 
przepis pochodzi z bloga Liski



Skłaniki:
mąka żytnia
ciepła woda


Przygotowanie:
W wysokim słoiku mieszamy ze sobą kubek mąki żytniej z kubkiem ciepłej wody. Słoik odstawiamy na noc na kaloryfer. 
Na drugi dzień dokładamy jeden kubek mąki i kubek ciepłej wody.
Po tym czasie zakwas jest już gotowy ( ale jest dość słaby i należy dodać do niego łyżeczkę drożdży instant). Gotowy zakwas należy trzymać w lodówce, dokarmiać go 1 łyżką ciepłej wody i mąki raz w tygodniu i zostawić go w temperaturze kokojowej na kilka godzin. Przed pieczeniem zakwas należy wyjąć z lodówki przynajmniej dzień wcześniej i można go dokarmić.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz