sobota, 14 listopada 2009

Zupa kalafiorowa



Męża dopadło jakieś chorubsko i jako troskliwa żonka ugotowałam zupę tym razem zupę  kalafiorową. A że obydwoje z mężem a od nie dawna dołączył do nas nasz syneczek lubimy kalafiora, który często jest pysznym dodatkiem do obiadu.Zupa to prosta i szybka a jaka smakowita.


Składniki:
1 skrzydełko z kurczaka
1 kalafior 
2 marchewki
1 pietruszka
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany ( ja używam jogurtu)
pieprz, sól i wegeta do smaku
 
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy około 1 litr wody ze skrzydełkiem, dodajemy marchewkę i pietruszkę. Gdy wywar zacznie się gotować dodajemy kalafiora podzielonego na mniejsze cząstki i wszystko to doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy około 20 min. aż kalafior będzie miękki.
Doprawiamy zupę solą, pieprzem i wegetą według uznania.
Na samym końcu do filiżanki wlewamy troszkę zupy i dodajemy jogurtu naturalnego i mieszamy aż jogurt się rozpuści w zupie. Zawartość filiżanki wlewamy do garnka z pozostałą częścią zupy, mieszam i doprowadzamy do wrzenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz