Ten przepis znalazłam dawno temu na jakimś forum kulinarnym, więc jeśli jest to kogoś ten przepis to przepraszam. Jest to pierwsza tarta jaką zrobiłam. Lubię ją bo czasem po prostu wyciągam z lodówki ciasto francuskie i wykładam na niego tylko szynkę i brokuły, polewam sosem i obiad gotowy w 30 min. Tym razem właśnie tak było, jest to tarta na spodzie z ciasta francuskiego.
Składniki:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
1 łyżka gęstej śmietany
szczypta soli
1 żółtko
Nadzienie:
1 całe opakowanie mrożonych brokuł albo 1 bukiet brokułów
1 cebula
10dag. szynki ( ja używam szynkę konserwową)
Sos:
3 jajka
3-4 łyżki śmietany
1 łyżeczka przypraw: sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
kilka plasterków sera żółtego
Przygotowanie:
ciasto:
Palcami rozcieramy masło z mąką, dodajemy śmietanę, żółtko i sól. Szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie:
W między czasie obgotowujemy brokuły. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkujemy i wylepiamy nim foremkę. Ciasto musimy nakłuć widelcem, nasypać fasoli i podpiec w 180 – 19ºC, jakieś 10–15 min.
Sos:
Jajka mieszamy ze śmietaną, solą pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy pokrojony żółty ser. ( ja dziś ser dałam oddzielnie na wierzch na sos) Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę mleka.
Wyjmujemy podpieczony spód tarty i układamy na niego plastry szynki, cebulę i brokuły. Wszystko na koniec polewamy sosem
Piec tarte jeszcze około 30 – 35 min. Do momentu aż sos się zetnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz